Meclis üyelerine ‘Bu hepimizin ortak basarisi’ diyen Baskan Kocaispir hiçbir mahalle arasinda ayrim yapmadiklarini vurgulayarak “Bir kere sunun bilinmesini istiyorum. 20 yila yakin siyasetin içinde olan bir kardesinizim. Hiçbir zaman ayrimciligi, ötekilestirmeyi siyaset tarzi olarak benimsemedim. Beni yakindan taniyanlar bilir. Biz asla Yüregir’de o mahalle bu mahalle diye ayrim yapmadik. Hizmete hangi mahallenin ihtiyaci varsa o mahallenin hizmet alma noktasinda çaba gösterdik” ifadelerini kullandi.

 

ILK ETAP SEHIT ERKUT AKBAY

Sehit Erkut Akbay mahallesinde kentsel dönüsüm sürecinin basladigini hatirlatan Baskan Kocaispir, “Geçen yil yasanan sel felaketinden en çok etkilenen mahalle Sehit Erkut Akbay mahallemizdir. Burada maalesef dere yatagina ev yapilmis. 105 dönümlük bir alanda 6306 sayili yasa çerçevesinde resen bir kentsel dönüsüm gerçeklestirilmesi ile ilgili yaklasik 2 ay önce Cumhurbaskanimizin imzasiyla bir kararname yayinlanmisti. Bu kapsamda bakanlik insallah kis bastirmadan ilk etapta 40 dönümde derhal resen yikilarak oranin kaldirilmasi ve kentsel dönüsüm sürecinin baslatilmasi ile ilgili karar aldi. Biz belediye olarak bu süreçte kolaylastirici pozisyondayiz. Vatandaslarimizin yanindayiz. Ama bunu devletimiz resen yapiyor. Elazig depreminde gördünüz nasil devletimiz 8-9 ay gibi kisa bir sürede tamamladi, hizli bir sekilde oturmaya basladi insanlar. Sehit Erkut Akbay mahallemizde de ilk etapta 40 dönüm ve hemen akabinde 105 dönüme tamamlayarak bu dönüsüm gerçeklesecek. Bu hepimizin ortak basarisidir.

SÜREÇ NASIL ISLEYECEK?

Sehit Erkut Akbay mahallesindeki devam eden süreç ile ilgili bilgi veren Baskan Kocaispir, “Çevre ve Sehircilik Bakanligi yetkilileri vatandaslarimizla görüsecekler. Su anda deger tespit çalismalari baslamak üzere. Bakanligin GEDAS isminde bir firmasi var. Deger tespit çalismalarini bu firma yapiyor. Önce arsa bedeli, sonra üst bedel yani binanin bedelini toplayacaklar, yipranma payini düsecekler, rakami belirleyecekler. Akabinde oradaki vatandaslarimiza hemen orayi bosaltmalari için bir süre verecekler. 36 aya kadar da kira bedeli verecekler. Aylik 1085 TL kira bedeli. Yillik yaklasik 13 bin lira. O vatandaslarimiz proje gerçeklesene kadar baska yerlerde kirada kalacaklar. Ve binalar bittiginde de bina bedeli ile vatandasimizin hakedisi arasinda bir denklik kuracaklar. Eger denklik saglanmissa sorun yok. Fazlalik varsa iade edecekler. Vatandasimizin borcu varsa da bu borcu mümkün olan en uzun vadede ödenmesi ile ilgili bir program çikaracaklar. Bu bakanligimizin klasik rutin uygulamasidir. Bu uygulama ile ilgili biz vatandaslarimizin yaninda olarak en fazla kazanci elde etmeleri ile ilgili bir durusumuz olacak. Dedigim gibi bu süreci Çevre ve Sehircilik Bakanligi resen yürütecek, biz belediye olarak bu süreçte katki saglayan pozisyonunda olacagiz.

 

2021 SINANPASA IÇIN GÜZEL BIR YIL OLACAK

Sinanpasa mahallemizde Yüregir Belediyesi, Büyüksehir Belediyesi ve Toplu Konut Idaresi Baskanligi (TOKI) olarak üçlü bir protokol yapmistik. Bu protokolün detaylari ile ilgili mutabikiz. Imar planlarinin yapilmasi maalesef pandemiden dolayi biraz uzadi. Ancak güzel haberi vereyim imar planlari yapildi. Büyüksehir’e sunuldu. Bu teknik bir çalisma. Yerlestirmelerde problem yok. Büyüksehir belediyesi ile yakin temas halindeyiz. Allah nasip ederse çok yakin bir zamanda üçlü protokolü yapiyoruz. Sinanpasa mahallemizde de kismet olursa 2021 yili yikimlarin basladigi, insanlarla oturulup konusuldugu güzel bir yil olacak. Burada dönüsümün söyle bir güzelligi var. Burasi dönüsmeye basladigi zaman biliyorsunuz Optimum tarafi 2.4 yogunluklu ticaret konut imarli bir alandir. Dogrusunu isterseniz burada bu güzellik ortaya çiktiginda 3 bin metre minimum parsel büyüklügü sartini 1.500’e, 1.200’e indirdigimizde buraya gelecek olan müteahhitlerin isi kolaylasmis olacak ve el birligi ile bu dönüsüm gerçeklesecek.

 

KÖPRÜLÜ’DE GELISMELER OLUMLU

Köprüköyü mahallemizde bizden önce süre gelen maalesef olumsuz bir süreç vardi. Sanirim orada dernek falan da kurulmus. Bir firma gelmis orada Büyüksehir ile bir kentsel dönüsüm süreci yürütmek istemis. En son bakanlik kendi uhdesinde olan bu süreci Büyüksehir’den alarak bu yetkiyi kendisi deruhte ediyor su anda. Ve gelen firmalarla takip ettigim kadari ile çalismalari devam ediyor. Orada karsimiza ciddi firmalar da geldi. Aralarinda devlet kurumlari ile baglantili firmalar da var. Geldiler bizimle görüstüler. Biz sunu söyledik onlara. Dedik ki bakin geçmisten gelen bir güven meselesi var. Biz Köprüköyü mahallemizin kesinlikle dönüsmesini istiyoruz. Neden istiyoruz, çünkü Köprüköyü degil Yüregir’in,  Adana’nin en güzel mahallelerinden biri. Bir tarafta kanal bir tarafta Seyhan Nehri güneye dogru bakan muazzam bir mahallemiz. Oranin güzellesmesi Yüregir’de birçok mahallemizin güzellesmesini de tetikleyecek elbette. Ve orada da olumlu bir gelisme var. Ben vatandaslarimizin magdur olmamasi bakimdan vatandaslarimizdan yana tavir koyacagimizi gelenlere söyledim. Onlarda tesekkür ettiler ‘biz teknik çalismamizi yapiyoruz’ dediler. Biz de vatandaslarimizla helallesirseniz, oranlarda anlasirsaniz, projede mutabik kalirsaniz bunun önünü açacagimizi kendilerine söyledik. Güzel bir gelisme var. Umarim orasi için de 2021 belki de yikimin basladigi bir yil olabilir.

 

KOZAN ÇARSISI VE KÖYLÜ GARAJI

Hilton Oteli’nin karsini çok önemsiyoruz. Hilton Oteli’nin karsisi sadece Yüregir’in degil Adana’nin merkezi. Orasi geçmiste Karsiyaka sanayi sitesi ile birlikte degerlendirilmis. Fakat maalesef ikisi birlikte degerlendirilince bazi anlasmazliklar olmus, kadük kalmis, dava açilmis. Simdi hep beraber yeni sunacagimiz imar planinda burasi 2.4 yogunluklu ticaret konut. Imar plan çalismalarimizin bitmesi ile es zamanli olarak biz prensip olarak Karsiyaka Sanayi Sitesi ve Hilton’un karsisini, yani köylü garaji ve Kozan Çarsisini ikiye ayirarak ilerlemek istiyoruz. Ilk etapta açik söyleyeyim Kozan Çarsisi ve Köylü Garajini gündeme getiriyoruz. Yaklasik 50 dönümlük bir alandir. Bu bölgedeki vatandaslarimizla, hak sahiplerimizle ön görüsmelerimize basladik. Seffaf açik bir süreç yürütüyoruz. Oraya gelecek olan müteahhitlerle vatandaslarimiz arasinda köprü olmak istiyoruz. Bizim yapacagimiz budur. Ve oraya nitelikli güzel konutlar, güzel dükkânlar yapilmasini istiyoruz. Kentsel tasarim yaptiriyoruz. Insallah Kozan Çarsisi ve Köylü Garaji ile ilgili de 2021’de güzel bir süreç baslayacak. 

 

19 MAYIS’TA SÜREÇ RESEN ISLIYOR

19 Mayis Mahallemizde yine bir bölgemizde Kentsel Dönüsüm Genel Müdürlügü ayni Sehit Erkut Akbay mahallemizde oldugu gibi riskli alan ilan etti. Orayi da ayni Sehit Erkut Akbay mahallemiz gibi resen hizli bir sekilde dönüstürecekler. Detaylarini bildirecegiz.

KOZA MAHALLESINDE REZERV ALAN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR

Koza mahallemizde yillardan beri kangrene dönüsmüs bir konu var. 750 dönümlük alan rezerv alan ilan edilmis idi. Buranin rezerv alandan çikarilmasi ile ilgili uzunca zamandir oradaki vatandaslarimizin bizden talebi vardi. Biz buranin rezerv alandan çikmasiyla ilgili uzun zamandir görüsmeler yapiyorduk. Çok sükür belirli bir asamaya getirdik. Insallah yakinda zamanda Koza mahallemize müjdeli haberi verebilme durumuna gelecegiz. Ve akabinde de zaten orada imar planlarimizla ilgili bir sorun olmadigi, uygulamamizda bittigi için ivedilikle insaat ruhsati verecek durumdayiz. Orasi da Yüregir için güzel bir haber diye düsünüyorum” seklinde konustu.